Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een massagevorm die het lymfestelsel stimuleert. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan zichtbare en onzichtbare vocht in ons lichaam beter en/of sneller via de lymfebanen af te voeren.

 

Het afvoeren van vocht is belangrijk. Het vocht kan drukken op zenuwen, bloedvaten en/of spieren.

Het bijzondere van Manuele Lymfedrainage is, dat deze niet alleen gericht is op de drainerende (vochtafvoerende) werking van het lymfestelsel, maar vooral ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

 

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zicht in- en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen.

 

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Zeer veel processen verlopen via het lichaamsvocht. Het lichaamsvocht zorgt onder meer voor het geleiden van zenuwprikkels, het vervoer van hormonen of schadelijke stoffen (bijvoorbeeld bacteriën) en het uitwisselen van bouw- en afbraakstoffen en/of van gassen (bijvoorbeeld zuurstof).

 

Manuele Lymfedrainage is een wat minder bekende massagevorm die vaak bij oedeemklachten wordt aanbevolen. Het is echter ook voor het in conditie houden van het optimale evenwicht van de lichamelijke waterhuishouding zeer geschikt en wordt als prettig en zeer ontspannend ervaren.