Hoe ziet een behandeling eruit?

Als eerste wordt er bij de start van een behandeling uitgebreid gekeken naar aard en oorzaak van de klacht/het probleem. Er worden contra-indicaties besproken - dit zijn situaties waarbij er geen behandeling plaats mag vinden of beperkte behandelingen - en daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld.

 

Manuele Lymfedrainage is een zeer rustige, pijnloze en zachte massagetechniek volgens de methode/therapie van Dr. Vodder.

De uitgangshouding van de client is altijd in lig en vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer.

 

Bij Manuele Lymfedrainage wordt altijd begonnen in de hals, ongeacht waar het probleemgebied (oedeem/zwelling) zich bevindt.

In de hals komt namelijk uiteindelijk het vocht terug in de bloedcirculatie. De hals fungeert dus als het ware als een soort 'afvoerputje'.

Bovendien loopt naast de halsspier een zenuw die de lymfevaten in het algemeen stimuleert. Deze kan door massage geprikkeld worden, waardoor de lymfevaten in het hele lichaam harder zullen gaan werken.

 

Dus bij de start van de behandeling wordt de toevoer alvast opengezet, zodat de hals wordt voorbereid op de toename van de afvoer.

Daarna zal de behandeling worden vervolgd in de richting en rondom het probleemgebied waar het oedeem, de zwelling zicht bevindt.

 

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaat te boeken varieert en is sterk individueel bepaald. Herhaling van een behandeling is afhankelijk van de aard van de klacht(en). Ook het effect van de behandeling is hierbij een graadmeter.

 

Het aantal behandelingen kan variëren van meerdere malen per week tot 1 maal per maand. Bij langer bestaande klachten moet rekening worden gehouden met een behandelingsschema van 1 tot 2 maal per week gedurende enkele weken, waarna er overgeschakeld kan worden op een 'onderhoudsdosis' totdat de klachten over zijn. Een behandeling duurt gemiddeld 3 kwartier tot een uur, ook weer afhankelijk van de klacht(en).

 

Risico's

Aan deze behandeling zijn geen risico's verbonden.

 

De massagetechniek

De druk is laag, om de lymfecapillairen te beschermen, om toename van de doorbloeding te voorkomen en voor de ontspanning.

De massage heeft een 'drukfase' en een 'drukloze fase'. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaten, de drukloze fase geeft de lymfevaten weer de gelegenheid zich te sluiten, waarna de lymfe verder afgevoerd kan worden.