Effecten

Drainage invloed

Manuele Lymfedrainage bevordert de motoriek van de lymfe, waardoor de transportcapaciteit van de lymfevaten wordt verhoogd. Door de massagedruk wordt de vochtopname in de haarvaatjes van de aders verhoogd, zodat een deel van het vocht via de aders kan worden gedraineerd.

 

Invloed spieren in de wand van de bloedvaten en lymfevaten

Manuele Lymfedrainage werkt spierspanning verhogend op de spieren in de wand van de kleine slagaders. Dit veroorzaakt een verminderde doorbloeding van de haarvaatjes en dus een geringe vochtaanvoer. Ook worden door Manuele Lymfedrainage de samentrekkingen van de spieren in de wand van de lymfevaten gestimuleerd, wat de afvoer bevordert.

 

Invloed op de immuniteit

Manuele Lymfedrainage heeft een gunstige werking op de immuniteit van het lichaam. Betere bescherming en afweer tegen o.a. infecties.

De lymfeknopen zijn een soort zuiveringsstations en bevatten lymfocyten (witte bloedcellen) en macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen), waar bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Ook worden daar afvalstoffen uit de lymfe gefilterd. 

 

Pijnstillende werking

Manuele Lymfedrainage werkt niet alleen kalmerend en ontspannend, maar ook pijnstillend. 

 

Invloed op het vegetatieve/autonome zenuwstelsel

Het parasympathisch zenuwstelsel gaat overheersen. Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt er o.a. voor dat het lichaam weer in een toestand van rust en herstel kan komen.