Hoe werkt elektrostimulatie?

Het principe van elektrostimulatie bestaat uit de stimulatie van de zenuwvezels met behulp van elektrische pulsen, die worden overgebracht via elektroden.

De door de Compex-stimulatoren opgewekte pulsen zijn van hoge kwaliteit, ze zijn veilig, comfortabel en efficiënt, en ze zijn geschikt om verschillende types zenuwvezels te stimuleren.

 

Het stimuleren van de motorische zenuw.

Bij een vrijwillige contractie (samentrekking van de spier), komt het bevel van de hersenen, die een bevel naar de zenuwvezels zenden in de vorm van een elektrisch signaal.

Dit signaal wordt doorgegeven aan de spiervezels, die daardoor samentrekken.

Het elektrostimulatieprincipe bootst het proces van de spiersamentrekking getrouw na.

De stimulator zendt een elektrische stroompuls naar de zenuwvezels, die een prikkeling op deze vezels veroorzaakt.

Deze prikkeling wordt overgebracht op de spiervezels, die hierop reageren met een spierschok. Deze laatste vormt het basiselement voor de spiercontractie.

Deze spierrespons is volledig gelijk aan de spierbeweging die door de hersenen wordt opgelegd. Met andere woorden, de spier maakt geen onderscheid tussen een bevel van de hersenen of een bevel van de stimulator.

De compex stimulator maakt het mogelijk verschillende soorten arbeid aan de spier op te leggen, afhankelijk van het type spiervezel.

Er zijn verschillende types spiervezels te onderscheiden, afhankelijk van de snelheid waarmee ze samentrekken: Langzame, Halfsnelle en Snelle vezels.

Bijvoorbeeld, een sprinter heeft meer snelle vezels, terwijl een marathonloper meer langzame vezels heeft.

Dankzij de kennis van de menselijke fysiologie en een perfecte beheersing van de stimulatieparameters van de programma's kan men de spieroefening zeer precies afstemmen op het gewenste doel(spierversterking, verhoging van de doorbloeding, versteviging, enz).

 

Voordelen van elektrostimulatie

De elektrostimulatie biedt een zeer doeltreffende manier om uw spieren te oefenen:

1. Met een duidelijke verbetering van de verschillende spierkwaliteiten.

2. Zonder psychische vermoeidheid.

3. Zonder uw gewrichten en pezen zwaar te belasten.

 

Op deze wijze maakt de elektrostimulatie het mogelijk de spieren meer werk te laten verrichten dan met vrijwillige oefeningen.